Kracht en doorzettingsvermogen in overvloed!

fam-Pott-Wallerbosch-huisnieuws-december-2015

“Op vrijdagnacht 31 juli werd onze dochter Serah, wat overvloed betekent, geboren in het ziekenhuis in Zutphen. Ze deed haar Hebreeuwse naam eer aan; we leefden met onze twee kinderen met geluk in overvloed op een roze wolk. Helaas kwam er na vijf weken een abrupt einde aan ons zorgeloze geluk”, aldus Serahs’ moeder Marleen.

Van Zutphen naar Nijmegen

“Op zondag 6 september hield Serah opeens geen melk meer binnen en ze bleef maar huilen. Na een bezoek aan de huisarts werden we naar het ziekenhuis in Zutphen doorverwezen. Al snel bleek dat er iets ernstig mis was met haar buik en we werden met spoed doorgestuurd naar het Radboud ziekenhuis in Nijmegen. Uit diverse onderzoeken kwam naar voren dat er een darmprobleem was. Daarom besloten de kinderchirurgen om Serah de volgende dag te opereren. De heftige periode van angst en onwetendheid bereikte z’n piek toen de chirurgen ons na de operatie huilend te woord stonden…”, vertelt Marleen zichtbaar aangedaan.

Serah-huisnieuws-december-2015Short Bowel Syndroom

Ze vervolgt: “Was onze Serah er niet meer?, was het eerste dat door ons hoofd ging. De artsen stelden ons ‘gerust’ maar vertelden wel direct dat de situatie zorgwekkend was. De medische naam van Serahs’ aandoening is het Short Bowel Syndroom. Door een draaiing in haar darmen was haar dunne darm bijna compleet afgestorven. Na een tweede heftige operatie is er nog een goede 20% (zo’n 20 cm) van haar dunne darm overgebleven. De artsen besloten om de twee kleine stukjes overgebleven dunne darm aan elkaar te verbinden. Serahs’ situatie verbeterde echter niet, met als resultaat dat er nog een zware operatie volgde. De overgebleven stukjes dunne darm hadden losgelaten waardoor er ontlasting in haar buik terecht was gekomen. Uiteindelijk is er toen een tijdelijk stoma geplaatst.”

TPV én borstvoeding

“De resterende dunne darm van Serah is nu nog niet in staat om de benodigde voedingsstoffen uit voeding te halen. Daarom heeft Serah nu een TPV, ofwel totale parenterale voeding. TPV bevat alle stoffen die Serah nodig heeft en wordt direct in haar bloedbaan geïnjecteerd. Om haar darmen langzaamaan te laten wennen aan voeding, krijgt ze ook kleine hoeveelheden borstvoeding via een neussonde. En voor het ontwikkelen van smaak en reflexen krijgt ze ook oraal kleine beetjes borstvoeding. Hier geniet ze enorm van.” aldus de trotse moeder.

Heel veel steun!

Robbin, de vader van Serah, valt zijn vrouw bij: “Onze wereld stond even stil en compleet op zijn kop door de ziekte van Serah. Maar we moesten door… Niet alleen voor Serah en voor onszelf, maar ook voor Aaron, onze lieve zoon van tweeënhalf jaar oud. Zijn leven lag compleet overhoop toen hij een zusje kreeg die in een keer in het ziekenhuis lag en niet snel beter werd. Alle regelmaat ontbrak en Aaron begreep er niks van; als hij pijn heeft krijgt hij een kusje op zijn bol en het is weer goed. Waarom wordt Serah dan niet beter?” ‘’Naar omstandigheden gaat het nu goed met Serah. Ze drinkt en groeit goed en lacht ontzettend veel. Ze doet niet onder voor haar broertje toen hij drieënhalve maand oud was. We zijn er nog lang niet maar met Serah komt het goed. We richten ons op de 20% dunne darm die Serah nog wél heeft en niet de 80% die ze kwijt is. We blijven positief en er zijn ontzettend veel mensen die ons op de been houden: lieve familieleden, onze dierbare vrienden, de kundige artsen en zorgzame verpleegkundigen van het Radboudumc en natuurlijk de vrijwilligers van Ronald McDonald Huis Nijmegen. Vanaf de dag dat we hier kwamen, wordt alle zorg uit handen genomen. We worden verwend met een heerlijke maaltijd of een gevulde koelkast, een heerlijke kop koffie en een goed gesprek. De steun die we ervaren van alle mensen om ons heen is zo ontzettend bijzonder. Zonder die steun hadden we het echt niet gekund”, besluit Robbin ontroerd.

-Familie Pott-Wallerbosch